Αναζήτηση
  • Μπρέντας Θεόδωρος

Γυροειδής Αλωπεκία

Τί είναι;

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση παθολογική ασθένεια.

Χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή και όλων των τριχών της κεφαλής ή και ορισμένων άλλων σημείων του σώματος (μπορεί να έχουμε πλήρη απώλεια τριχών σε μικρές ή μεγάλες εστίες).

Προσβάλει περίπου το 1-2% του πληθυσμού. Αυτή η νόσος αναφέρεται με απλά λόγια και ως τριχοφάγος. Χαρακτηριστικό σε αυτή την νόσο είναι η ανομοιόμορφη αραίωση των μαλλιών. Αυτή η αραίωση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα  του δέρματος επιτίθεται λανθασμένα κατά των ιδίων τριχοθυλακίων του ασθενούς, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη των τριχών. H απώλεια των μαλλιών ωστόσο μπορεί να είναι αιφνίδια ή να πραγματοποιείται σταδιακά.

Που εμφανίζεται;

Είναι πιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας. Μπορεί να συνυπάρχει με υπολειτουργία του θυρεοειδή ή ψυχικό stress. Η διάχυτη αλωπεκία παρουσιάζει εποχικές εξάρσεις (την άνοιξη, το φθινόπωρο) καθώς έχει επίσης παρατηρηθεί ότι συνήθως συνυπάρχει με ασθένειες όπως ατοπική δερματίτιδα και το σύνδρομο down.

Η γυροειδής αλωπεκία γίνεται πιο επιθετική όταν υπάρχουν και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως λεύκη, θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος του Adison και άλλα. Επίσης το stress, ο υψηλός πυρετός, η φλεγμονή, ένας τραυματισμός κακοήθη νοσήματα συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου.

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να είναι χρονοβόρα, ενώ η αντιμετώπιση της σε περίπτωση υποτροπής του ασθενή μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη, παρόλα αυτά θεωρείται αναγκαία. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη. Η θεραπεία με βλαστοκύταρα εφαρμόζεται κατά περίσταση. Πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές φορές υπάρχει αυτοΐαση της νόσου.

140 προβολές0 σχόλια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ 

   Το Ιατρείο του Ιατρού κ. Μπρέντα αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση στο χώρο της μεταμόσχευσης μαλλιών σε όλη την Ελλάδα.

  • Grey Facebook Icon

Top Links

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Γ. Λασσάνη 3 - Τ.Κ. 54622

κέντρο - Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310-227.100

 

email: brentastheodoros@gmail.com

Όροι χρήσης & Πολιτική Προστασίας προσωπικών δεδομένων